Hírek üres

Emlékhelyek Napja

Katonai Emlékpark 2023. május 13.

 

Az Emlékhelyek Napja országos rendezvénysorozatának központi helyszíne ezúttal a pákozdi Katonai Emlékpark volt. A szombati esemény különlegességét a katonai hagyományokból ismert zászló adományozás, zászló áldás, és a tartós partnerséget – egymáshoz való hűséget – szimbolizáló zászlószegelés ceremóniája adta.

Nagyszabású eseménynek volt helyszíne május 13-án, szombaton délelőtt a pákozdi Katonai Emlékpark. A Katonai Emlékpark - mint a 2022. év "Év emlékhelye" díj kitüntetettje biztosította a helyszínt az Emlékhelyek Napja program országos megnyitójának. Az eseményen részt vettek a Honvédelmi Minisztérium, az egyházak, a térség önkormányzati, katonai- és hagyományőrző szervezetei, valamint a magyar történelmi családok képviselői.

Köszönjük, hogy velünk ünnepelt Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes személyes képviseletében dr. Bán Attila alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese, Wilmek Tibor, a Fejér vármegyei közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője, aki a Fejér Vármegyei Kormányhivatalt képviselte, továbbá Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.

Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Magyar Honvédség honvédvezérkar főnökhelyettese, valamint a tábori püspökségek képviseletében Jákob János dandártábornok és Takács Tamás ezredes. Nagy örömünkre eljöttek a történelmi családok képviselői is, úgy mint Batthyány-Schmidt Margit, Albertné Görgey Zsuzsanna és Móga Sebők Erzsébet.

Az ünnepség vendége volt Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítójának képviseletében Rodics Eszter, a Halász-kastély igazgatója, Kardos Ádám, Pákozd polgármestere is. Velünk ünnepeltek a székesfehérvári katonai alakulatok és szervezetek, valamint a városba települt nemzetközi katonai parancsnokságok és szervezetek parancsnokai és munkatársai, köztük Hajnal István ezredes, a Szárazföldi Parancsnokság parancsnok helyettese, Csányi Henrik ezredes, az MH 6. Területvédelmi Ezred parancsnoka és Balogh Dezső ezredes, az MH 51. Nagysándor József Híradó és vezetésbiztosító dandárparancsnok helyettese.

Ünnepségünket megtisztelte jelenlétével Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója, számos civil szervezet vezetője, tisztségviselője és tagja, továbbá Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, a Magyar-Vietnámi Baráti Társaság elnöke, valamint a Békefenntartók Bajtársi Egyesülete, a HTBK Országos Szövetsége vezetői, tagjai, az oktatási intézmények vezetői, pedagógusai, illetve a katonai hagyományőrző szervezetek vezetői, képviselői, a környékbeli és távolabbi települések vezetői, tisztségviselői s a társtulajdonos Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete elnöke, Dr. Karsai Béla és természetesen Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark alapító ügyvezetője.

„A Nemzeti Örökség Intézete döntése értelmében, emlékmentő munkájának elismeréseként, a Katonai Emlékpark lett 2022-ben az „Év Emlékhelye”. Így most mi lehetünk az idei központi rendezvény házigazdái. Mint ahogy maga a rendezvény is mára hagyománnyá lett, úgy a megnyitó programjában mi is egy hagyományt, mi mást, egy katonahagyományt elevenítünk majd fel közreműködésükkel” – mutatott rá köszöntőbeszédében Görög Viktória, a pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője.

Bán Attila alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese a pákozdi Katonai Emlékpark munkássága kapcsán kiemelte azt a következetes, lelkes, igényes és példaértékű munkát, melynek köszönhetően kiérdemelték 2022-ben az Év Emlékhelye elismerést. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója is kiemelte az itt folyó munkát, amely inspiráló minden hasonló intézmény számára: „Az a példaadó, hazafias gondolkodásra, tudatos nemzetépítő munka, amit itt zajlik, mindenki számára, aki történelmi emlékezetőrzéssel foglalkozik, példaértékű lehet” – tette hozzá, s bátorított mindenkit, jöjjenek el az Emlékparkba.

A KEMPP zászlóadományozási ünnepségén Ruff Tamás vezényletével a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar szolgáltatta a zenét, s elhangzott az a katonai induló is, melyet a pákozdi Katonai Emlékpark számára írt Ruff Tamás.

Oláh László, a KEMPP szakmai igazgatója az ünnepség fénypontját így vezette fel: „Ha körbenéznek a Katonai Emlékparkban – a nemzeti zászlónkon kívül is – sok szép zászlót látnak, melyek végigvezetnek bennünket nemzetünk hadtörténelmén, vagy éppen kitekintést adnak a nemzetközi szervezetekre. Úgy tűnhet, hogy teljes a kör, de csak néhány perc múlva lesz teljes” – mondta.

A Katonai Emlékpark számára zászlót adományozott Baracska települése, melyet Szőlősy Béla Attila polgármester adott át. „A zászló meghatározó szimbólum, fontos jelentést és jelentőséget hordoz. Zászlót kapni, hatalmas megtiszteltetés” – hangsúlyozta Oláh József.

„Az Emlékpark az előző évtizedben és években nagyszabású és elismerésre méltó fejlesztéseket hajtottak végre, így ma már méltó módon lehet megemlékezni a szabadságharcról és nemzetünk számára más, fontos történelmi eseményekről” – fogalmazott a polgármester, kiemelve a kölcsönös támogatást és közös munkát, mely az elmúlt években jellemezte Baracska és a KEMPP kapcsolatát.

Az emlékzászló zászlóanyát is kapott, mégpedig Batthyány-Schmidt Margit személyében, aki köszöntőjében elmondta: „A civil szféra egyik küldetésének tekintem, hogy a magyar történelem és a kultúra kiemelkedő alakjai mellett a kiemelt fontosságú helyszínekre is felhívjuk a figyelmet. A Magyar Batthyány Alapítvány civil szervezetként feladatának tekinti a Batthyány család örökségének ápolását – ebbe beletartozik az épített örökségen túl a szellemi, lelki örökség és értékek megismertetése mellett azok átadása, a jelen és a jövő generációja számára. Feladatunk önökkel együtt, hogy a mai kavargó, értékvesztett világ útvesztői, illúziói ellenére és dacára valódi terepen mutassunk valós eseményeket, történelemformáló személyiségeket, hiszen ezek a helyek túlmutatnak önmagukon. Őrzik az eget, földet rázó események minden rezdülését. Itt küzdő, harcoló szellemisége, ha úgy tetszik, szelleme most is itt van velünk. Nem kell különösen médiumi tehetség ahhoz, hogy őket fel- és megidézzük. Csupán nyitottságra, alázatra, tiszteletadásra, a csendes leborulás ősi erejére van szükségünk. Ezt a célt tartottuk szem előtt, amikor együttműködésünket ebben az évben március 10-én egy megállapodás aláírásával szentesítettük” – mondta a zászlóanya, aki az értékek őrzése érdekében tisztelettel fogadta el a felkérést, majd pedig a Batthyányiak ősi jelmondatát idézte: „Hűséggel és bátorsággal!”

A zászló megáldása, szentelése után Görög Viktória ügyvezető e szavakkal köszönte meg a zászlót: „A zászló sokkal több, mint az azt alkotó anyagok összessége. Megtestesíti az adott közösség legfontosabb érzéseit, értékeit és céljait. Az elmúlt percekben egy zászlót vehettem át, amely immár a Katonai Emlékpark hitvallásának szimbóluma lett. Emlékeztet bennünket a történelmi múltra, annak az emlékét ápoló törekvésre és az azt támogató széleskörű összefogásra, partnerségre is. Ez a zászló tiszteleg a 175 évvel ezelőtt megvívott győztes csata és az azt követő szabadságharc emléke, a közel másfél évszázadon át tartó sorkatonai szolgálatban részt vett katonák hatalmas tábora, vagy éppen a XX. század nagy világégéseinek hősei előtt. Ez a zászló ide idézi a közelmúlt és napjaink katonáit is, akik békeidőben, de ugyanolyan hittel vállalják a haza fegyveres védelmét, akár határainkon belül vagy éppen azon túli békemissziókban. Zászlónk üzenete szól az elmúlt 25 év emlékhely építő törekvéséről és annak a jól látható eredményéről, de ezzel együtt szól a jövőnek tett ígéretünkről, az előttünk álló feladatokról is. Megerősít bennünket abban, hogy munkánk fontos és folytatnunk kell azt. Továbbra is hiteles és élményszerű megjelenítéssel közvetítve a haza szeretetét és védelmének fontosságát. A Katonai Emlékpark üzenete minden korosztálynak szól, de kiemelten foglalkoznunk kell a fiatal generációval, melynek érdekében az eddig is gazdag programkínálatunkat tovább bővítjük, tartalmaiban és módszereiben egyaránt. Sok ígéretet hallottunk már úgy megfogalmazva, hogy „tovább visszük a zászlót”. Nekünk most megadatott, hogy vihetjük saját zászlónkat! Köszönöm, hogy annak adományozásával, a szalagok felkötésével megerősítették hitünket a közös munka fontosságában és elszántságunkat a folytatásban!” Ezt követően a zászlórúdba emlékszegeket ütöttek a Katonai Emlékpark támogatói.

Az Emlékhelyek Napja további izgalmas programokkal folytatódott: a nagy háború befejezésének 105. évfordulója alkalmából készített, hanganyaggal bővített kültéri sétákhoz csatlakozhattak a vendégek a lövészárokban, majd pedig a vietnámi háború lezárásának 50. évfordulójára összeállított kisplasztika kiállítás nyílt Farkas Aladár műveiből. Bencze Ilona, Trokán Péter, Heinczinger Miklós és Tolcsvay Béla művészek „Egy-Én-Is-Ég Emlékezés Latinovits Zoltánra” című emlékműsorát az Emlékpark újonnan elkészült fedett teraszán élvezhették a látogatók, a kisgyerekeket repülőgép szimulátorral, hadtörténelmi foglalkozásokkal és gyermeksarokkal, a nagyobbakat pedig akadálypályával várta május 13-án a pákozdi Katonai Emlékpark.

Az esemény rövid összefoglalója:

 A teljes esemény megtekinthető az alábbi videón:

Képes összefoglaló:

  - vissza -

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.