Emlékpark

Az Emlékpark az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata tiszteletére és emlékére, 1951-ben állított Obeliszk környezetében került kialakításra.

A park fejlődése 2002-ben kezdődött meg 11 szervezet összefogásával, majd az Európai Unió pályázati támogatása által 2008-tól jelentősen felgyorsult. Jelen formájában az Emlékhely 2010-ben nyitotta meg kapuit és célja, hogy bemutassa az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetét, az elmúlt 170 év főbb katonai eseményeit és emléket állítson e korok ismert és ismeretlen katonahőseinek.

Ha a parkban körülnéz, egy csodálatos – a Velencei-tó és a Velencei-hegység között fekvő - földrajzi környezetet, s benne egy szépen kialakított parkot lát számos emlékművel, kiállítási felülettel és interaktív lehetőséggel.

Az egyes kültéri emlékpontokon megjelenik az 1848/49-es szabadságharc dicső időszaka és fájdalmas megtorlása, a XX. századi nagy háborúk történései, különös hangsúllyal a lövészárok harcok, melyek egy eredeti II. világháborús harcárokban elevenednek fel.

A parancsteljesítés közben fegyverrel a kézben eleső katona mindig hős, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel végződött a csata vagy a háború, és attól is, hogy milyen politikai célok érdekében folyt a fegyveres küzdelem. Az Elesettek emlékhelye lehetőséget ad tisztelegni emlékük előtt.

Az 1956-os őszi események emlékét a forradalom 55. évfordulójára elkészített Emlékpont őrzi. Napjaink katonai tevékenysége, benne a nemzetközi békefenntartásban való magyar közreműködés szintén megjelenik emlékpontjaink között. Az Emlékpark részét képezi a néhány száz méterrel távolabb található Doni Kápolna is.

- vissza -

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.