magyar angol német

VIII. HONVÉDFESZTIVÁL

2017. SZEPTEMBER 23-29.

KATONAI EMLÉKPARK PÁKOZD – NEMZETI EMLÉKHELY

 

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az 1848. szeptember 29-i Pákozd-sukorói csata emlékére és tiszteletére a Honvédfesztivál elnevezésű eseménysorozat, mely a katonai hagyományokat ápoló, a honvédkultúra sokszínűségét bemutató, hadtörténelmi ismeretterjesztő fesztivál.

A programsorozat nyitányaként szeptember 23-án, szombaton benépesül a Mészeg-hegy, ahol Ifjú Nemzetőrök, hagyományőrző huszárok közreműködésével - bemutató keretében - megelevenedik a győztes csata.

Mind e mellett csatatéri sokadalom, katonai hagyományőrző bemutatók, gyermekek részére kialakított aktivitási zóna, játékos vetélkedők várják a látogatókat.

Ezen a napon a sukorói Református templomban, az 1848. szeptember 28-i haditanács tiszteletére, méltó történelmi színfalak közepette kerül sor a megemlékezésre.

Programok szeptember 23-án:

10.00 – 17.00: „Csatatéri sokadalom”

                       Ünnepélyes fesztivál megnyitó

                       Köszöntőt mond: Vargha Tamás miniszterhelyettes

10.30: Katonai hagyományőrző szervezetek bemutatói

                       Haditechnikai eszközök és újdonságok bemutatói

                       „Katona dolog” – erőt próbáló feladatok fiataloknak

15.00: „169 éve történt” – ifjú nemzetőrök és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség                        közreműködésével megelevenedik a csata

17.00: Megemlékezés és ökumenikus ima a szabadságharc hőseiért a Sukorói református templomban

Szeptember 24-én, vasárnap különleges programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat, különösen a családokat, melyek idősebb tagjaira, mint a katona emlékek átadóira is számítunk!

Hétfőtől, szeptember 25-től általános iskolások honvédelmi csapatversenyére kerül sor, majd azt követően a hagyományszerűen megrendezésre kerülő Számháború programmal folytatódik a hét, továbbá elmaradhatatlan a programból a haditorna is.

Szeptember 28-án az eddig közel 20 000 diáknak programot biztosító Hazafiság Iskolájához kapcsolódóan hazafias, honvédelmi nevelési konferencia kerül megrendezésre Székesfehérváron.

Az egész heti programokat a szeptember 29-i események zárják, mely során többek között a Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhelyen megemlékezésre kerül sor az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata 169. évfordulójának tiszteletére és felavatásra kerül Miskahuszár szobra a település határában.

 

Találkozzunk a nyolcadik honvédfesztiválon (is)!