magyar angol német

<<<< vissza

Évadnyitó kilencedszer...

A megjelenés dátuma: 2018.03.10

Ünnepélyes keretek között március 10-én kilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely.

A megnyitó a Helyőrségi Zenekar térzenéjével vette kezdetét, majd a "Történelmi emlékfutás" résztvevői beérkezésével folytatódott.

Dr. Görög István ügyvezető bevezetője után Tessely Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi beszédére került sor, majd Tolcsvay Béla Kossuth Díjas zeneszerző, énekmondó 1848 márciusát megidéző műsorát hallhatták a jelenlévők. Vargha Tamás HM parlamenti államtitkár tavaszköszöntő gondolatai után az Emlékparki Emlékérem kitüntetések átadására került sor.

Az 1848/49-es szabadságharc 170 éves évfordulója tiszteletére kiadott Turista Érem ünnepélyes felavatására is az évadnyitó keretein belül került sor.

Az évadnyitó ünnepi eseményeit követően a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezet által évente más-más témában meghirdetésre kerülő gyermekrajzverseny elmúlt 5 évéből nyílt kiállítás, illetve átadásra kerül a Csík László fafaragó, pedagógus által a parknak adományozott, az I. világháborút megidéző emléktárgy is.

A nap eseményeit színesíti a gyermekek és felnőttek által kedvelt ólomkatona öntés, mely során a településen magasodó Miskahuszár kicsinyített változatát vihetik haza az érdeklődők.

A megnyitót követő héten Márciusi Ifjak címmel ünnepi programsorozatra várja az érdeklődőket a Park. Dr. Szabó József János hadtörténész előadásában naponta más-más témát érintve mutatja be a 170 éves Magyar Honvédség hadtörténelmi eseményeit. Mellette a kisgyermekek Apródképzőn vehetnek részt, a nagyobbak Hadapródképzőn próbálhatják ki magukat, míg a kihívást keresők Szellemi haditornán mértettethetnek meg.

Március 15-én mindezeket kiegészíti a KÁKICS Együttes koncertje és a településen magasodó Miskahuszárt megformázó ólomkatona öntés. Az eseményeken karszalag (belépő) megvásárlásával lehet részt venni.

Az Emlékpark az év során további programmokkal, és megszokott, interaktív elemekkel bővített kiállításaival várja naponta 10-18 óra között látogatóit.