magyar angol német

<<<< vissza

Májusban (is) nagyon jó volt gyermeknek lenni

A megjelenés dátuma: 2017.05.31

Az egyébként is szép május ebben az esztendőben különösen tartalmasra, izgalmasra és élményekkel telire sikeredett a gyermekeknek, hiszen számtalan HTBK és KEMPP rendezvény tette feledhetetlenné a hónapot.

Május 11-én, Nagyváradon, a „Festum Varadinum” kulturális fesztivál keretében, a Váradi Várban került sor a „Mindenünk e zászló” Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat határon túli ünnepélyes eredményhirdetésére és kiállításának megnyitójára. Közel kétszáz gyermek várta izgatottan az eredményeket, s mintegy hetven díj került átadásra.

Május 26-án, Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban a gyermekrajzpályázat hazai eredményhirdetésére és kiállítás megnyitójára került sor. melynek keretében ugyancsak mintegy hetven díj került átadásra.

Ez utóbbi esemény egyben a Nemzeti Összetartozás Napjához is kapcsolódott, s ezt a nagyváradi és a gyergyószentmiklósi diákok jelenléte és műsora is méltóságteljessé tette.

A rajzpályázattal kapcsolatos két rendezvény közötti, illetve az azt követő időszak sem telt esemény nélkül, hiszen május 13-án az „Emlékhelyek Napja” programsorozat keretében számtalan érdekességgel várták a gyerekeket, családokat a Katonai Emlékparkban.

Május 16-án, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon rendezték meg a városi szintű hadtörténelmi vetélkedőt. A „Vedd le kalapod a honvéd előtt” című vetélkedőn résztvevő csapatok a katonadalok csodás világán keresztül tekinthettek be nemzetünk hadtörténelmébe, és adhattak számot ismereteikről. A katonazenekar közreműködésével, illetve katonadalokkal és citerajátékkal kiegészített vetélkedőn a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola csapata nyerte a vetélkedést.

19-én a „Fehérvár katonái” program keretében a HTBK és a KEMPP is bemutatkozott az Alba Pláza előtti téren, ahol az érdeklődő fiatalok egyik kedvence hamar a Raptor-fegyver lett.

Május 20-án, Sárisápon került megrendezésre a XXXIV. Tavasz Túra, országos jelentőségű honvédelmi verseny, melyre a székesfehérvári diákok alkotta csapat címvédőként érkezett, hiszen az elmúlt évben a Geguss Ákos által felkészített és vezetett, Zentai-s diákokból álló csapat nyerte meg a versenyt. Az izgalmas és komoly felkészültséget igénylő versengés címvédéssel zárult, hiszen a HTBK és a Zentai Úti Általános Iskola közös csapata ismét megszerezte az első helyezést.    

Május 27-én, a Gyermeknap keretében, és a Nemzeti Összetartozás Napjához is kapcsolódóan a Katonai Emlékparkban gyergyószentmiklósi, nagyváradi és székesfehérvári gyermekek együtt, egy játékos feladatsor keretében fedezték fel a KEMPP titkait, közösen „harcoltak” a Raptor-fegyverekkel, valamint ismerkedtek, barátkoztak.

Ez a nap nem csak részükre biztosított gazdag programot, hanem a Katonai Emlékpark többi látogatóinak is, hiszen ezen a napon katonai haditechnikai bemutatók is láthatóak, sőt kipróbálhatóak voltak a Katonai Emlékparkban.

30-án, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezésében 11 középiskolás csapat versengett az első helyért a „Haza minden előtt” elnevezésű, hadtörténelmi vetélkedőn.

A gazdag programkínálat szervezői már nem érzik a saját bőrükön, hogy milyen lehetett májusban gyermeknek lenni a HTBK és a KEMPP rendezvényein, azonban a láthatták az érdeklődő tekinteteket, az izgalomtól feszülő arcokat és az őszinte gyermekmosolyokat, s így ők is tudják: jó volt májusban gyermeknek lenni.