magyar angol német

<<<< vissza

Értékőrzők kiállítás a Katonai Emlékparkban

A megjelenés dátuma: 2017.05.23

„Értékőrzők” címmel nyílt kiállítás a Katonai Emlékparkban május 23-án. A kiállítás az ausztráliai magyarok hadtörténeti gyűjteményének egy szeletét mutatja be, mely a Vitézi Rend Ausztrália- és Új-Zéland törzsszék, valamint a Fehérvár Tiszti Kaszinó Honvéd Hagyományőrző Egyesület összefogásával, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával jött létre.

A kiállítás anyagát vitéz nemes Tassányi József, a Vitézi Rend ügyvezető törzskapitánya adományozta, aki a második világháború után családjával emigrációba kényszerült. Iskoláit Ausztráliában végezte, majd az ausztrál hadsereg tisztje lett. Végigharcolta Távol-Keletet, Vietnámot, Indokínát.

„Magyarságát a mai napig megőrizte. Ennek része az, hogy a Sydney-i Magyar Ház igazgatója, a magyar csendőrök bajtársi közösségének vezetője és sorolhatnám. Ide tartozott az is,hogy az Ausztráliában elhunyt egykori magyar katonák, csendőrök relikviáit folyamatosan összegyűjtötte, vigyázta, a most amikor lehetőség adódott, hazájába, Magyarországra küldte ajándékként” – idézte fel gondolatait vitéz Horváth Csaba, a Vitézi Rend országos törzskapitánya, az adományozó megbízottja, aki a kiállítást megnyitotta.

Az eseményt megtisztelte Dr. Petrin László Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, a Vitézi Rend törzskapitánya.

A kiállítás tárgyai között eredeti katonai felszerelések, ruhák, korabeli térkép, tabló, zászló és festmény található, melyek az Emlékpark nyitvatartási idejében, 2017. június 6-ig tekinthetőek meg.