Konferencia történelmük Nemzeti Emlékhelyeiről, parkjairól

 

Kápolnásnyéken, a Halász kastély adott otthont a Nemzeti Örökségi Intézet találkozójának, az ötödik alkalommal szervezett Nemzeti és történelmi emlékhelyek szakmai konferenciájának. Jöttek a meghívott előadók, a nemzeti emlékhelyeinkért dolgozók, érdeklődők, akiket dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd, az egyik Fejér megyei Nemzeti Emlékhelyet üzemeltető KEMPP, a konferenciát rendező park ügyvezetője fogadott. Radnai dr. Fogarasi Katalin (felső kép), a Nemzeti Örökségi Intézet (NÖRI) főigazgatója elmondta, öt éve mertek nagyot álmodni, azt, hogy az országgal megismertessék Magyarország történeti és nemzeti emlékhelyeit, hiszen azok lefedik az ország történelmét. Mert akik ellátogatnak e helyekre, megismerik hazánk ezeréves történelmét – mondta.

- Kétezertizenegyben az Országgyűlés elfogadta a törvényt, amely létrehozta a történelmi és nemzeti emlékhelyeket. Számos olyan épület, hely, műemlék, központ kapott rangot és költségvetési támogatást, amelyek kiemelkedő jelentőséggel bírnak. A NÖRI, ezek kezelője fontos küldetésének tartja, hogy sokakat megszólítson, a szakmai szereplőket összefogja, konferenciákon fejlessze eme helyek jelentőségét. Most Kápolnásnyéken tartjuk ezt, és itt mutatják be eme helyeket. A megye, a Pákozdon található Katonai Emlékpark az 1848/49-es szabadságharc első győztes csatájának a helyszíne nagyon fontos, mert őrzi történelmünk fontos napjait – tette hozzá L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országos Kulturális bizottsága alelnöke.

És ezután sorban követték egymást az érdekes előadások. A házigazda Görög István a KEMPP fontos feladataként emelte ki a fiatalok hazafias nevelését, a Hazafiság Iskoláját, az emlékpark ezt a tevékenységet nyaranta bentlakásos táborral erősíti meg. Ópusztaszer, az 50 éves Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatójától, Kertész Pétertől hallhattuk, hogy van Árpád Egyesületük is 1898 óta. Az 50. évfordulóra sok nagyszerű rendezvénnyel készülnek, lesz a többi között szakmai kiállítás, konferencia, néprajzi ünnepség sorozat, Feszty Árpád emlékkiállítás. Dr. Vas Péter, Szigetvár polgármestere beszélt Zrínyi és katonái hősi tettéről. Ugyan vereséget szenvedtek a törököktől, de akik csak vesztes seregként emlegetik őket, a hajdani hősök nagy álmát kisebbítik. A 450. évfordulójukat 2016-ban ünnepelték, de sem a város, sem a vár nem volt méltó Zrínyi Miklóshoz. A kormánynak köszönhetően a vár ma lényegesen jobb állapotban van, mint épület, mint park, és szoborcsoport is köszönti már az odalátogatókat. Závoszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Mohács igazgatója szólt a kialakítás éveiről, a jelen állapotról, a jövőről, amikor kitekintenek külföldre is, a horvátokkal felvették a kapcsolatot, tekintettel arra, hogy horvátok, magyarok együtt harcoltak a törökök ellen. Szenes János, a Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke Szarvasra invitálta a jelen lévőket a Szarvas, a történelmi Magyarország középpontja – Trianon 100 rendezvény sorozatra. Dr. Bikádi László Károly, Sóly református temploma lelkésze nagy lelkesedéssel mutatta Sólyt, a templomot, ezeréves történelmünk tükrében. Dr. Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa bemutatta a történelmi sakkot, a fehérvári modellt. Szunyogh László, Miskolc Megyei Jogú Város, főépítésze a szépen felújított Diósgyőr a királynék vára – a vár és környezetének további komplex fejlesztéséről beszélt.

L. Simon László zárszava után a konferencia résztvevői felkerekedtek, és meglátogatták a közelben található Pákozdon a Katonai Emlékparkot, a konferencia szervezőjét. Azért nem volt a helyszín a park, mert az „nyári” intézmény, és ennyi embert nem tudtak volna ott elhelyezni jó körülmények között, melegben.

De a konferencia alighanem emlékezetes marad minden résztvevő számára.

/Silye Sándor/

Please publish modules in offcanvas position.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.